
Op naar een reis in Canada !
Oost-Canada, here we come!
Mijn laatste vakantie dit jaar is nog niet voorbij, en ik heb alweer een nieuwe vakantie gepland. Ditmaal ga ik weer terug naar Canada, waar ik in 2019 voor het eerst was.
Hoezo nou weer naar Canada? Moeilijk te zeggen, eigenlijk wilde ik naar Scandinavië. Maar Canada is toch wel een favoriet land, en toen ik ineens een goede vluchtdeal in de mail zag voorbij komen, heb ik in een impuls tickets geboekt. En later omgeboekt. En nog een keer omgeboekt..
Aanbiedingen, omboekingen en gedoe
Ik had al lange tijd op mijn wensenlijstje de Canadese provincie Newfoundland and Labrador staan. Toen kreeg ik anderhalve week geleden een mail binnen met diverse goedkope vluchtdeals, waaronder naar 4 bestemmingen in Canada.
Een reis die ik dus eigenlijk niet voorbij kon laten gaan, omdat het écht goedkoop zou zijn. Dus werd besloten in maart/april 2023 naar Canada te gaan. Tickets werden naar het vliegveld Sept-Îles in de provincie Quebec geboekt en verder werd niet eens nagedacht. Eigenlijk dom..
Die avond had ik nog telefonisch contact met mijn vader, en een beetje pratende kwam tot het licht dat het klimaat in die periode toch wel erg koud en guur is. Niet bij stilgestaan, want wat stellen die winters hier in Nederland nou eigenlijk voor??
’s Avonds werden de vluchttickets geannuleerd en zelfs al een nieuwe vlucht geboekt. Wederom naar Sept-Îles, maar ditmaal dus in de maand mei. M0oi achter de schoolvakantie begin mei aan, en dan 4 weken vrij waarvan 24 dagen in Canada. Huurauto kon voor een erg schappelijk tarief, 21 dagen voor een goede €600, gereserveerd worden bij Enterprise in Sept-Îles Downtown, omdat bij het vliegveld een huurauto huren significant stuk duurder was. De reis kon dus verder uitgewerkt worden, en zo geschiedde.
Maar een nieuwe omboeking kwam steeds dichterbij. Eigenlijk kwam het vliegveld toch niet goed uit, omdat ik een deel van het oorspronkelijk geplande reisje niet meer ging doen. En dat maakte het lastig. Waarheen vlieg ik wel, en kan de dubbel zo dure huurprijs van de huurauto dit wel waard worden? De extra kosten voor de vlucht waren nihil, dus dat scheelde enorm. Wel mee in afweging genomen was dat ik nu ruim 1500km minder hoefde auto te rijden, en nog eens 2 keer een ferry minder hoefde te nemen op de gehele reis. Dus qua kosten had ik zeker speling, en dat liet mij de keuze maken mijn reis wéér om te gaan boeken. Maar daarover vertel ik nog meer.
Trans Labrador Highway afrijden of toch niet?
Het oorspronkelijke plan was om vanuit Sept-Îles naar de Trans Labrador Highway(afgekort TLH) te rijden, en deze Highway eens te berijden. Maar een probleem was we dat de TLH de meest afgelegen Highway ter wereld is. Ruim 1200 kilometer lengte, en weinig dorpjes die je tegenkomt. Voornamelijk wildernissen en bossen. Af en toe een dorpje, en daar moet je dus gaan tanken omdat het volgende dorp weer vele (honderden) kilometers verderop gelegen is. De grootste afstand daar is ruim 400 kilometer voor je überhaupt weer in de bewoonde wereld terecht komt. Onderweg heb je ook geen mobiel telefoonontvangst, op de dorpjes na dan. Er wordt niet voor niets geadviseerd een gratis noodsatelliettelefoon te halen voor je het avontuur aan gaat. Deze dien je later wel weer in te leveren. Niet inleveren betekent dat je een gepeperde rekening krijgt.
Hieronder een kaartje van Wikipedia en Worldatlas met hoe de
Trans Labrador Highway loopt, en de provincies. Bij het rechter kaartje zie je onderin ook New Brunswick, Nova Scotia en Prince Edward Island staan.
1200km, dat doe je toch in een dag of 2??
Dat was waar ik eerst ook aan dacht. Maar wil ik dat wel? Dan moet je hard doorrijden, en heb je weinig tijd over om de tijd te nemen om dingen te bekijken. Niet iets wat ik graag doe, haasten. Zeker niet als het vakantie is.
Ik had een berekening gemaakt, om de route te berijden. Ik was eerst al ruim 800km kwijt om bij de provinciegrens tussen Quebec en Newfoundland and Labrador te komen. Volgens Google Maps kan dit in 500km, maar dan ga je 500km nonstop dwars door het bos, via onverharde wegen. Niet iets waar ik op zat te wachten, zeker niet omdat je niet weet hoe die wegen zijn. En dan kan je dus ook nergens tanken. De geasfalteerde highway verkoos ik dus. Gerekend op maximaal 500km op een dag, kwam ik bij de volgende planning uit:
Maandag 8 mei 2023: Ophalen huurauto, vertrekken naar Manicouagan.
Afstand: Plusminus 440km, 5u rijden zonder stops.
Dinsdag 9 mei 2023: Manicouagan – Labrador City.
Afstand: +- 375km, 5 u rijden zonder stops
Woensdag 10 mei 2023: Labrador City – Happy Valley-Goose Bay
Afstand: +- 530km, 6u30 rijden
Donderdag 11 mei 2023: Happy Valley-Goose Bay – Cartwright
Afstand: +- 400km, 5u30 rijden
Vrijdag 12 mei 2023: Cartwright – Blanc Sablon
Afstand: +- 410km, 5u30 rijden
Zoals te zien is, zijn dit beste afstanden. En dus rij je van dorp naar dorp, dwars door de bossen. Eenmaal in Blanc Sablon aangekomen zou ik elke dag de veerboot om 10:30 Newfoundland and Labrador-time kunnen nemen naar Newfoundland island. Of pas een dag later. De veerboot gaat maar 1 keer per dag. Ik was dus 5 dagen bezig om deze route af te rijden, enorm tijdrovend en zou het wel de moeite waard worden??
Newfoundland Island
Eigenlijk heet het eiland niet zo, maar wordt het wel vaak benoemd. Hier wilde ik ook diverse bestemmingen op bezoeken, zelfs helemaal naar de andere kant van het eiland, namelijk Saint John’s. Niet te verwarren met Saint John, wat nog een soort van in de buurt ligt, namelijk in New Brunswick. Het eiland is ook groot. Van de ene kant naar de andere kant van het eiland, dus van Saint Anthony naar Saint John’s, is al 1050km. Ook dit wil ik niet nonstop rijden, en had nog enkele afwijkingen op de route zitten, dus zou al op ruim 1600km uitkomen, en dan ben ik eindelijk aan de andere kant van het eiland. Om vervolgens nog 900 kilometer rechtstreeks terug te moeten rijden naar Channel Port aux Basques, om daar de veerboot naar North Sydney in Nova Scotia te kunnen nemen. Dus dat zou betekenen minstens 2500km te rijden – ik ga er vanuit dat dit meer wordt – en dan hopen dat ik dit in een week zou redden. Met maximaal 500 kilometer rijden per dag, zou ik dus minstens 5 dagen aan het rijden zijn. Niet dat rijden een probleem is, wel voornamelijk rijden en weinig zien. Dus ergens moest ik extra tijd tot mijn beschikking gaan krijgen. Dat betekent dus ergens een deel schrappen. En die keuze is lastig, want ik wilde nog heel veel doen!
Nova Scotia, New Brunswick & Prince Edward Island
Naast Newfoundland Island stond dus Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island op mijn lijstje waar ik zeker ook heen moest. Maar zoals eerder al gezegd, ik kom tijd tekort vanwege de immense afstanden. Afstanden die wij in Nederland niet kennen.
Ik had voor Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island eigenlijk nog niet eens veel uitgezocht. Wel wist ik dat ik zeker naar Charlottetown op PEI wilde, en daarmee kon ik ergens een veerboot nemen zodat ik weer tijd met omrijden kon besparen. Geen idee of die veerboot gunstig uit ging vallen qua dienstregeling, maar dat zal ongetwijfeld wel weer een dingetje gaan worden..
Ook moest er nog een veerboot overwonnen worden van New Brunswick naar Quebec, of ik moest een heel eind omrijden. En met een heel eind, bedoel ik dus 800 kilometer. Dan is een veerboot toch wat voordeliger. Maar als ik mijn oorspronkelijk idee wilde aanhouden, gold ook hier weer dat ik echt moest gaan haasten. En dat wilde ik niet. Ik moest dus concessies gaan doen… En dat werd een zware keuze.
Keuzestress om delen van het plan te laten vervallen
Wel duidelijk voor mij was om ergens concessies op mijn oorspronkelijke wilde idee te moeten gaan doen. Dat werd dus puzzelen. Ergens moest ik dagen winnen, maar eigenlijk wil je niks opgeven.
Ik kon dus kiezen om de Trans Labrador Highway compleet te laten vervallen, maar eigenlijk wilde ik dat niet. Maar die route inkorten was ook geen alternatief, omdat je geen keuze hebt voor de route.
Een tweede optie was om Newfoundland Island te behouden, daar langer te blijven, en dan rechtstreeks door NS, NB en PEI met 1 of hooguit 2 stops naar Sept-Îles terug te rijden. Niet ideaal, en je komt langs dingen waar je dus eigenlijk heen wilde, dus die optie was gelijk al een no-go.
Een derde optie had ik ook nog bedacht, maar die heb ik niet eens uitgewerkt omdat dat helemaal niks ging worden. Die bespreek ik dus ook maar niet.
Trans Labrador Highway laten vervallen
Omdat ik dus al vrij snel de keuze had gemaakt om mijn eerste optie te doen, en dat is de zeer tijdrovende en afgelegen Trans Labrador Highway te laten vervallen. Dat zou veel tijd schelen, en die tijd kon ik elders weer benutten. Dit ging ik dus verder uitwerken.
Doordat de TLH wegviel, kon ik mijn verblijf op Newfoundland Island al verlengen met enkele dagen. De rest zou dan in NS, NB en PEI zijn. Dat zag er toch best wel goed uit als idee, dus ben ik afgelopen week dit plan verder gaan doordenken.
Maandagochtend kon ik pas de huurauto halen, en de rit van Sept-Îles naar de veerboot bij Godbout was 2 uur rijden. De veerboot ging om 11 uur in de ochtend, dus die ging ik helaas niet makkelijk meer halen. Alternatief was de volgende middag pas om 17:00, of doorrijden naar Baie-Comeau. Daar zou maandagmiddag om 17:00 de veerboot ook naar Matane gaan.
Het idee was aardig goed uitgewerkt. Op de heenweg kon ik NS, NB en PEI doen. Dan kwam ik na een week aan op Newfoundland Island, en zou ik daar 12-13 dagen vertoeven en dan vrij rechtstreeks terug naar Sept-Îles rijden. Alles was in te passen. Prima en puik plan dus!
Het idee was om het weekend dus verder te gaan plannen, maar zover mocht het uiteindelijk niet komen. Ik bedacht mij om het schema nog rigoreuzer te gaan veranderen.
Nog grotere wijzigingen dan alleen een deel te laten vervallen
Donderdag bedacht ik me of het misschien mogelijk was mijn vlucht naar een andere luchthaven om te boeken. Ik had namelijk voor een iets duurder tarief gekozen, maar dan kon ik wel ingecheckte bagage meenemen én gratis mijn vluchten omboeken. Annuleren zou niet mogelijk zijn zonder geld kwijt te raken, dus vrijdags ging ik hierop verder borduren.
Maar welke luchthaven doe je dan, zonder eigenlijk een godsvermogen extra te betalen. En bijvoorbeeld omboeken naar Quebec kan, maar dan kon ik net zo goed naar Sept-Îles vliegen, want vanaf Quebec was het ook een teringeind rijden. Dat werd puzzelen, op Google Maps vooral eerst een beeld krijgen waar luchthavens liggen, wat afstanden zijn richting de regio waar ik wil en misschien ook heel belangrijk de vluchten bekijken. Zo zijn niet alle luchthavens voorzien van interregionale vluchten. Bijvoorbeeld vertrekken er kleine vliegtuigen uit Sept-Îles naar nog regionalere vliegvelden in de binnenlanden. Daar kan je vanuit Montreal niet komen, dus dan moet je extra overstappen et cetera. Niet mijn voorkeur, dus dat werd puzzelen.
Uiteindelijk kwam ik bij het vliegveld van Moncton in New Brunswick uit. De vlucht zou totaal zo’n €120 duurder zijn op een retourtje, en ik kon dit goed inplannen. Zou zelfs ’s avonds al in Moncton zijn in plaats van ’s ochtends in de late ochtend. Wel een late vlucht, pas om 22:58 is geplande aankomst. Dat wordt dus ook hier weer de zondags heerlijk uitslapen, en pas de maandags verder met de huurauto, die ik eveneens pas maandagochtend ga ophalen in de stad zelf ipv het vliegveld.
Waarom naar Moncton?
Het bleek dat Moncton mij ruim 1500 kilometer rijden zou besparen, als ik een retourtje deed rijden van Sept-Îles naar Moncton en weer terug. Zonder stops, en via de veerboot. Het gebied wat ik nu ook oversla, is een gebied waar ik minder prioriteiten bij had staan om te bezoeken. Zeker de moeite waard, maar de focus heb ik verlegd op andere dingen. Daarbij rekening houdende dat de veerboot retour ruim CAD$150 is, zo’n €115 op dit moment van schrijven, plus de 1500 kilometer die je wegrijdt met brandstof, kwam ik tot de conclusie dat ik best wel het dubbele voor mijn huurauto kon betalen. Misschien ben ik nu inderdaad iets duurder uit, maar uiteindelijk heb ik meer tijd om de hoofddoelen te bezoeken, en meer tijd om rustigaan te doen. Ook dat is wat waard.
Dus werd de stap doorgezet. Vliegtickets werden omgeboekt, en er werd naarstig gezocht voor een eventueel goedkoper alternatief dan een huurauto van Enterprise. Helaas werd dit goedkoper alternatief niet echt gevonden, tenzij ik ergens een “pay direct, no refund possible”-deal zou aannemen. Dat kon misschien 200 dollar schelen, maar dan zou ik niks meer van de plannen kunnen veranderen. En die vrijheid wilde ik toch behouden, dus gingen we alsnog naar Enterprise voor een nieuwe boeking. Ik zal even alles op een rijtje zetten met de eerste kosten en de kosten na de wijzigingen.
Wat kosten voor wijziging kosten na wijziging
Vliegticket €445,72 €565,72
Huurauto CAD$909-€691,36 CAD$17620-€1340,13
Vervallen hotel Montreal airport CAD$158-€120
Vervallen veerboot Godbout CAD$150-€114
Vervallen 150Ltr / €1,50/Ltr €225
Totaal verschil: €120 + €648,77 – €120 – €114 – €225 = €423,77.
Misschien is het “vervallen …”-deel die ik in mindering heb gebracht, niet helemaal duidelijk. Dit heb ik dus berekend omdat ik deze kosten niet meer heb. Door mijn vluchten te wijzigen, heb ik dus veel minder brandstofverbruik. Deze heb ik voor het gemak met een gemiddeld verbruik van 1:10 en actuele brandstofprijs in New Brunswick van max. €1,50 per liter benzine berekend. Ook de retour veerboot van Godbout / Baie-Comeau – Matane hoef ik niet meer, en het extra hotel op Montreal Trudeau International Airport is ook komen te vervallen. Overige overnachtingen etc blijven gewoon, maar die zijn dus verplaatst. Misschien dat er nog ergens kosten verminderd zijn, maar dat durf ik niet te zeggen. Dit is een grove schatting, exacte berekeningen blijven lastig.
Nu kan ik dus weer verder met het uitwerken van dit plan. Dat kost nog enige tijd, want eerst heb ik nog mijn vakantie met de daktent naar de Balkan-landen in de planning staan. Daarna ga ik pas deze reis verder uitwerken.
Hopelijk heb je het met plezier gelezen. Zijn er vragen of opmerkingen, ik hoor ze graag!

Eén reactie
Beppe
Wat een verhaal. En kilometers in de auto pfff.maar ik hoop dat je het allemaal voor elkaar krijgt. Ik zal nog wel eens horen hoe het is gegaan.
Liefs beppe