Reisvoorbereidingen

Roadtrip naar de Balkan – Daktent

Een aantal heb ik er al over verteld, maar het begint vorm te krijgen. De eerstvolgende vakantie gaat met mijn eigen auto naar de Balkanlanden voor een roadtrip! Ditmaal kamperen met een daktent, maar daarover zometeen meer.

Hoe ben ik op dit idee gekomen.. Zoals velen al weten, of misschien hier gelezen hebben, ben ik een groot fan van de Balkanlanden, en de meest favoriet is toch wel Albanië. Daaromheen stonden nog wat landen op mijn verlanglijstje, dus het idee was ooit al gerezen.

Oorspronkelijk was het idee om dit jaar naar Scandinavië te gaan, maar geld groeit bij mij niet op het balkon, dus ik moest keuzes maken. Elke dag een hotel in zou erg in de kosten lopen, alternatief was kamperen. Kamperen? Ik? Ja, ik. Althans, dat is wat ik nu denk. Want ik heb het nog nooit gedaan. En met nooit bedoel ik ook echt nooit. En dan gelijk naar Scandinavië leek mij wel een uitdaging, maar als het kamperen totaal niet bevalt, moet ik dus alsnog de dure hotels in. Iets anders bedenken dan maar..

Daaruit vloeide dus een reis naar de Balkanlanden uit voort. Kamperende, en dus (veel minder) hotels. Proberen te wennen aan het kamperen, en mocht dat uit de klauwen lopen en ik er niet aan kan wennen, kan ik altijd nog een hotel induiken want in de Balkan is dat niet heel duur.

 

Nu was dus het idee kamperen gekomen naar de Balkan. Kamperen kan op veel manieren. Heel veel. Caravan, Camper, tent, daktent, trekkershutten en ga zo maar door. Daarover nadenkende vond ik een caravan te lomp, want ik wil wel flexibel zijn, niet steeds naar eenzelfde punt terug moeten, en met een caravan ben je qua routes ook alweer beperkter. Een camper dan? Tsja, een goed idee. Campers zijn er in vele maten en soorten. Dan wilde ik al snel naar een klein model, geen campervan maar die ook wat meer naar offroad enzo zou neigen. Tsja.. Keuzes… De volgende optie was een tent. Een tent kan je op veel plekken opzetten, maar daar ben je steeds ook weer toegewezen op veel scenario’s zoals geschikte ondergrond etc. Een daktent? Ja! Dat leek me wel wat! Maar.. Kopen of huren? Huren is het beste nu ik nog niet weet of dat iets voor mij is. Dat werd dus daarop verder breien. Dagenlange gedachtes, en ook met onder andere een kennis die een daktent heeft geraadpleegd bleef het maar malen. Ook via mijn vader wat gesproken over dit onderwerp, en veel nagedacht. Diverse verhuurders bekeken, en elke keer liep ik tegen een “beperking” op. Reserveren betekent altijd geld kwijt, ook als je nog 5 maanden voor je huurperiode zat. Dat was lastig, en liet mij weer twijfelen..

Verder zoeken. Veel op internet lezen, urenlang kwam ik toch weer uit dat een daktent handig is. Dus we gingen verder met waar ik zou huren. Diverse aanbieders, verschillende soorten daktenten, prijzen, mogelijkheden en voorwaarden.

De eerste die je vindt op Google met de term “daktent huren” is “daktenthuren.nl”, goed gevonden dus. Deze aanbieder heb ik heel de website doorgelezen. Bij het openen kwam je gelijk in een zoekmodule, en heb de datums 17-09-2022 t/m 08-10-2022 ingevuld. De goedkoopste daktent begon bij €357,00 euro, voor 2 personen. Type Jimba Jimba Medium. Voor mijn gevoel is de informatie op de productpagina redelijk beperkt en een paar leuke foto’s, en ze proberen je gelijk extra accesoires aan te smeren, te beginnen om dakdragers te huren voor een magnifiek bedrag van €73,50. Luifel? Dat is dan €52,50. Wil je een anti condensmat voor onder het matras omdat dit veel beter is? Kan ook, kost €25. Een hoeslaken die de juiste maat heeft? Tuurlijk, die kan je voor €12 huren. Oprijblokken om rechter te kunnen staan? Die verhuren ze voor €15. Misschien een campingstoel? Voor 21 euro per stoel kan je die ook huren. Montage in de speciale drive-thru kan ook als je wil, extra kosten €27,50. Anders mag je het alleen doen, zonder hulp. Als de boel dan kapot gaat, eigen risico en kan je betalen. Schoon inleveren hoef je geen schoonmaakkosten te betalen, maar er wordt al gedreigd met €50 schoonmaakkosten als de tent vuil is. Dit kan naar €35 gebracht worden als je de eind schoonmaak gelijk meebetaalt.

Gezien ik al dakdragers heb, een anti condensmat wel fijn zou vinden, montage(hulp) ook geen overbodige luxe is en je de €35 schoonmaakkosten misschien toch maar voor lief neemt want als je het niet goed zou doen, ben je toch een fors bedrag kwijt van €417,00. Een wat luxer model daktent wordt gelijk €42 duurder, en de nog luxere tenten worden steeds duurder natuurlijk. Qua voorwaarden worden er weinig regeltjes prijs gegeven, dus dat wordt verder speuren. Bij de Veelgestelde Vragen (FAQ) is er ook weinig over te vinden. Misschien als je op “reserveren” klikt? Gelijk gegevens invullen en gelijk met iDeal betalen. Wordt je dus weinig wijzer van. In het menu bovenin wordt je dus niet wijzer hoe het met eventueel annuleren zit. Onderaan vind je een link naar de Algemene Voorwaarden, dus daar maar kijken..

Er staat allemaal (logisch verklaarbaar) geneuzel in, de meesten zullen het wel niet lezen. Onder andere dat de reservering die je hebt geplaatst, alsnog geweigerd kan worden, en dat de prijzen ook anders kunnen worden als het geaccepteerd wordt. Voor mij kwam het belangrijkste deel pas wat verder, namelijk de aanbetaling: Je dient bij het reserveren direct 100% aan te betalen. Ergens onderaan staat dan over annuleren geschreven. Tot 120 dagen voor huurperiode is dat 25%, 119 tot 31 dagen is dat 50%, tot 15 dagen 75% en daarna de volle pot aan kosten betalen. Logisch, maar dit mag wel wat duidelijker op de website staan, en niet weggemoffeld op een pagina tussen allemaal termen en teksten.

Voor mij was dit dus geen optie, en werd niet verder op “daktenthuren.nl” gekeken om te reserveren. De zoektocht ging verder. Nog vele andere websites werden bekeken, maar ook de ligging. Het zou onlogisch zijn om vanuit Zwijndrecht via Den Helder naar de Balkan te rijden, als het ook in Limburg zou kunnen bijvoorbeeld. 

Het volgende slachtoffer werd Daktentvakantie.nl, onderdeel van Kefpro. De website ziet er simpel uit, weinig poespas en het belangrijkste: Het is duidelijk.

Op de website vond ik gelijk al voordelen tegenover daktenthuren.nl: Er wordt montage en demontage inbegrepen, geen rare addertjes onder het gras en naast dakdragers huren kan je ook kopen. En: als je na je huurperiode overgaat tot kopen, krijg je korting op je aankoop (ik neem aan dat dit een nieuw model is). De website biedt geen reserveringsmodule waar je data kan invoeren voor beschikbaarheid. De productpagina, ik koos voor de “Outback Gear 140 Compass“, is best wel duidelijk. Prijzen kan je vinden door het aantal dagen dat je de tent wilt huren, in te voeren. Voor 22 dagen(want de ophaaldag en inleverdag zit er ook bij) zou ik €328 kwijt zijn. Verder zoekende op de website voor de extra’s, vinden we op de productpagina dat de borg €400 is, en te voldoen bij afhalen. Ongereinigd retour betekent €50 in mindering op de borg, en dat geldt ook voor de resterende huurperiode. De eerste 7 dagen moet aanbetaald worden, en dat is in dit geval €140. In de verhuurvoorwaarden is te vinden dat het annuleren tot 14 dagen voor vertrek gratis is, en korter annuleren kost één week huurperiode.

Verder is te lezen dat een anticondensmat al inbegrepen is, en je dus dakdragers kunt huren of kopen. Prijzen voor huren staan niet op de website vermeld, dit kan je via een email opvragen. Dakdragers kopen is te vinden in de webshop, en dat is afhankelijk van welk model je koopt.

De website is vrij simpel, maar werkzaam. De informatie is net als bij daktenthuren.nl dus wat beperkt, maar wel duidelijker en ook zonder opdringerig overkomen met extra kosten.

Met alles wat ik onderzocht heb, hierboven dus 2 websites vermeld, kwam ik toch uit bij Daktentvakantie.nl van Kefpro in het Limburgse Geleen.

Reserveringsaanvraag indienen, en na 2 dagen bericht dat mijn aanvraag genoteerd is, maar de overeenkomstnog moet komen vanwege enorme drukte. Dat heeft bijna 4 weken geduurd, maar dat kan. Geen man overboord, er was al verteld dat mijn boeking genoteerd was. Na ontvangst van de overeenkomst en getekent en ingevuld retour gestuurd + aanbetaling voldaan de bevestiging gehad dat mijn reservering verwerkt is. Dat ging mooi!

 

Zo, dat was weer een heel verhaal over het kiezen van een daktent. Misschien heb je er wat aan, misschien niet. Vragen mag je ze altijd laten weten, misschien kan ik je helpen.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.