Albanië 2021

Albanië 2021 – Reisdag 4 ~ Van Kukës naar Lake Ohrid, of toch niet..

Pech. Veel pech. Soms heb je geen pech, maar het kan ook allemaal tegen zitten. Een dag die we niet snel zullen vergeten, en gelukkig is het bij deze pech gebleven deze trip.

Zoals eerder gezegd had ik een Landrover meegekregen, omdat de gehuurde Renault Duster (of zoals wij die kennen een Dacia Duster) kapot was. De Landrover was een fijne wagen, schakelbak ipv automaat, maar dat mocht de pret niet drukken. In de bergen had ik wel eens het idee dat de koppeling het wat moeilijker had, maar ik zocht er niet veel achter. Alles ging goed, het was al een ouder beestje, en de reis ging steeds probleemloos.

Op 28 oktober vertrok ik na het ontbijt uit Kukës, en ik was de stad nog niet uit of ik merkte al dat het schakelen stroef ging. Moeilijk in de versnelling te krijgen. Dat probleem werd steeds erger toen ik de bergen in ging, want er moest meer geschakeld worden.

Bij Kukës werd eerst naar het verlaten hotel gegaan, een hotel die in 1988 is gebouwd maar door hevige familieruzies zwaar in verval is geraakt. Het had zo’n mooie locatie geweest…

 

De reis ging weer verder, de bergen in. Een halfuur weg, kleine dorpjes gehad en inmiddels in de bergen in niemandsland, had ik besloten om te keren en terug te rijden naar Kukës, en aldaar advies bij een garage in te winnen, net als bij het autoverhuurstation. Vlak voor het keren viel ik stil, de auto in zijn derde versnelling. Gas geven, maar er gebeurde niks maar wel toeren. Schakelen hielp niet meer. Gelukkig, de eerste versnelling werkte. Maar rijden lukte niet, ondanks gas geven. Toen stonden we stil. De auto weer in de versnelling gekregen, gekeerd en hobbelend in zijn 2 de bergen in was ook geen succes, en weer viel ik stil. Omdat ik geen Albanees sprak, maar de motorkap open gedaan en radeloos staan kijken terwijl ik midden op de weg staande met de auto. Een oudere man kwam langs gewandeld en vroeg iets, ongetwijfeld of ik hulp nodig had ofzoiets. Via Google Translate begreep hij mij. Hij zei, Kukës Servis, maar kon mij niet helpen. Ondertussen kwam er een dikke Jeep de berg opgereden, en die ging gelijk stoppen met de vraag of we hulp konden gebruiken. Uiteindelijk stonden er 4 auto’s, 7 Albanezen en iedereen probeerde iets. Iemand had een familielid die automonteur was, die werd gebeld en uiteindelijk kregen we de auto in versnelling 2, de koppelingsplaat lag er ook uit. Schakelen ging niet, en in zn 2 konden we ook gewoon “stil in zn neutraal” staan. Langzaam rijdend richting Kukës, en aldaar ook even het verhuurstation gebeld.

Het verhuurstation zou gelijk een vervangende auto brengen, het was al 11u geweest. De reis was zeker 2.5u rijden, dus dat ging even duren voor ze er waren. Half 4 kwam de vervangende wagen er, en dit was de oorspronkelijk gehuurde Renault Duster, die inmiddels gerepareerd was.

Omdat ik niet door hele stukken niemandsland wil rijden in het donker in de bergen, besloot ik dus niet door naar het Meer van Ohrid te rijden, en werd de reis beëindigd in Peshkopi. Vanwege andere afspraken met iemand in Divjakë, kon ik heel het plan naar het Meer van Ohrid schrappen, en werd de volgende ochtend vertrokken naar Divjakë.

 

Klik hier voor het volgende reisverslag: Albanië 2021 – Reisdag 5 ~ Van Peshkopi naar Divjakë

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.