Albanië 2021

Albanië 2021 – Reisdag 3 ~ Van Koman, via Komani Lake Ferry en via Valbonë naar Kukës

De derde dag alweer in Albanië, wat was het genieten! Om half 8 zou het ontbijt klaar staan. Zeer rijkelijk verzorgd, alles vers en een heerlijk ochtendzonnetje over het terras schijnend bracht mij al in opperbeste stemming.

Om 8 uur werd er vertrokken voor de korte autorit naar de 3 kilometer verderop gelegen ferryterminal / haven van Koman. Dit bereik je door een smalle tunnel, een krappe kade en iets wat een oprijbordes moet voorstellen om op de boot te komen.

Ik moest mijn auto achterop de ferry zetten, achteruit manouvrerende en met enige hulp lukte dat. Toen uiteindelijk alle reizigers aan boord waren, kon de 2.5 uur durende tocht naar Fierze beginnen. De tocht gaat over rivier de Drin, en de uitzichten wisselen continu.

Aan boord waren meerdere toeristen, en gezellig was het zeker. Tsjechen, Slowaak, Australiër, Duitsers, Albanezen en natuurlijk ik uit Nederland. Misschien nog wel meer nationaliteiten, maar dat weet ik niet meer.

Onderweg kom je diverse woningen en boerderijtjes tegen op de bergen, met overal aanmeerplekken. Hier wonen mensen, die totaal afgelegen van de bewoonde wereld leven. Hun enige mogelijkheid tot transport is per boot. Zoals een lokale Albanees, die wonderlijk goed Engels sprak, vertelde wordt dit transport gedaan met diverse bootjes. Diverse mensen hebben eigen transport, maar voor de goederen varen er ook bootjes die op meer plekken stoppen en goederen meenemen of afleveren. De bewoners hier verbouwen fruit, groentes en andere gewassen op het land, en probeert dit dus op “het vaste land” weer te verkopen, zodat er geld in de pot komt. Er zijn hier ook diverse plekken waar je een Bed&Breakfast kan boeken bij mensen, of er een wat uitgebreidere accomodatie via Albanese reisorganisaties zijn.

Na de aankomst in Fierze werd er naar de Valbonë valley doorgereden, bekend van het nationaalpark. De vallei was echt op zijn mooist nu, met de fraaie herstkleuren en het heerlijke herfstzonnetje. In Valbonë werd er een terrasje gepakt en even heerlijk genoten van de absolute rust.

Uiteindelijk ging de reis weer terug naar Bajram Curri, en dan via een slalommende weg, dwars door niemandsland in Kukës te belanden. Slingerende door de bergen, maar nu – zoals wel naar Razën of Theth – geen haarspeldbochten. Je blijft klimmen en dalen, van berg naar berg, en zo kom je van het ene dal in het andere dal. Heerlijke reis weer geweest.

In Kukës werd er een hotel gepakt, en konden we nog even op het terras nagenieten van weer een geslaagd dagje in Albanië.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.