Albanië 2021

Albanië 2021 – Reisdag 2 Razëm naar Theth en Koman!

De dag startte alweer op tijd in Razëm. Eerst werd even ontbeten in het hotel, en daarna ging het volgende deel van de roadtrip van start.

De reis ging niet veel te snel, alles op het gemak. Veel zien, genieten en we kijken wel waar we uitkomen.

 

Het eerste stuk begon bergafwaarts, waar we een dag eerder nog bergopwaarts moesten. Daarna kwam er een haakse bocht richting Theth. Gelukkig was de weg naar Theth inmiddels geasfalteerd, op alleen het laatste stukje in Theth na. Dit was toch wel aangenaam.

Theth is bekend van het Thethi National Park. Een nationaal park ontstaan in 1966, en echt de prachtigste schoonheden van de natuur laat zien. Het park is dan ook erg populair onder wandelaars. Je kan er zomaar dagen in de backcountry vertoeven.

Het nationaalpark heeft naast diverse watervallen en een nog actieve watermolen, rond Theth al veel toerisme vergaard. Diverse lokale bewoners bieden kleine bed & breakfasts aan, er is een café, een kleine buurtsuper en campings.

 

Onderweg werd ik opgehouden door een kudde geiten, schapen en koeien. De lokale bevolking is hier veelal boer, en moet dus zo ook met hun kuddes zich via de weg verplaatsen.

De weg naar Theth laat zich zeker herkennen aan de vele haarspeldbochten, het vele klimmen en dalen en slingeren om de bergen. Klimmen, dalen, er komt geen eind aan. Persoonlijk vond ik deze periode toch wel fraai, omdat het heerlijk weer was (+- 15 graden) en heerlijke herfstkleuren. Weinig toeristen, dus ook nog eens vrije mogelijkheden hebben.

Om vanuit Theth weg te kunnen komen, moet je langs dezelfde route terug, of je moet heel zelfverzekerd zijn om dwars door de bergen te gaan met je offroad auto. Dat zou zeker kunnen, maar ik heb het niet gedaan, mede op adviezen van anderen.

De route tot na Shköder was mij dus wel bekend, en bij Shköder ging ik weer de bergen in, op naar Koman. Koman is bekend van het Komani Lake, en ondanks het opkomende toerisme toch wel wegen die steeds slechter worden. De weg is breed, maar de gemiddelde snelheid blijft laag door onoverzichtelijke bochten en slechte staat van de weg.

Aangekomen in Koman bij mijn geboekte hotel, bleek er een traditionele Albanese trouwerij te zijn. Zoals de Albanese tradities zeggen gaat dat gepaard met veel feesten, dansen en heerlijk eten. Helaas was het restaurant verder gesloten, maar voor mij – de enige hotelgast buiten de trouwgasten om – werd er een heerlijke maaltijd verzorgd.

’s Ochtends het ontbijt om half 8 gevraagd, en dat was meer dan uitstekend voor elkaar. Dat zullen korte slaapuurtjes voor de eigenaren geweest zijn, want zij stonden ’s avonds ook achter de bar..

 

Klik hier voor het volgende reisverslag: Albanië 2021 – Reisdag 3 ~ Van Koman, via Komani Lake Ferry en via Valbonë naar Kukës

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.